2020-05-26 13:27:54• hírek • Szatmár.ro / Digi24

Népszerű teóriára reagált a Törvényszéki Orvostani Intézet egykori vezetője

A Szatmár.ro koronavírus-járvánnyal foglalkozó cikkei alatt is felbukkantak néha olyan kommentek, melyekben felhasználók azt ecsetelték, hogy az egyik ismerősük ismerősének 4 ezer lejt (!) ajánlottak valamelyik kórházban, ha az elhunyt halotti bizonyítványára ráírhatják, a halál oka a Covid-19 volt.

Kinyomozni, hogy honnan indult a történet, már nehezen lehetne, az viszont biztos, hogy a népmesékhez hasonló módon szájról szájra járt, és felkeltette az országos média figyelmét is. Az konspirációs teória kapcsán a Digi24 megkereste a Mina Minovici Országos Törvényszéki Orvostani Intézet egykori igazgatóját, Vladimir Belișt, aki abszurdnak és teljesen illogikusnak nevezte az elképzelést.


„Senkinek semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy ily módon növelje a koronavírusos esetek statisztikáit. Ez egy olyan abszurd teória, mely szóra sem érdemes” – szögezte le Beliș. Hozzátette: a törvényszéki orvosok teljes felelősséggel tartoznak azért, amit a halotti bizonyítványra ráírnak. Amennyiben valaki hamisan tölti ki a szóban forgó dokumentumot, azt bárki jelentheti, melynek nyomán kérelmezhető az elhunyt exhumálása. Ha pedig bebizonyosodik, hogy valaki ilyen jellegű csalást követett el, akkor bűntette miatt a bíróság előtt is felelnie kell.


Mivel magyarázható a teória népszerűsége?

Lucian Mîndruță újságíró szerint az elmélet főként azok körében népszerű, akik arra gyanakszanak, hogy a járvány miatti krízist mesterségesen duzzasztották ekkorára, méghozzá pénzügyi megfontolásból. Eleinte sokkal kisebb összegeket emlegettek a történet kapcsán, mostanra viszont már ezer-háromezer euróra kúszott a szóban forgó „fájdalomdíj” összege. De miért érné meg bárkinek is fizetni azért, hogy meghamisíthassák az adatokat? Az elmúlt hetekben erre több magyarázatot is adtak azok, akik szerint valós esetekről van szó. Az első napokban úgy gondolták, hogy a statisztikák kiszínezése a cél, majd ennek helyét átvette az az elmélet, hogy az orvosok a nekik járó „koronavírus-pótlék” megszerzése érdekében pengetik ki a nem kis összegeket az elhunytak hozzátartozóinak. Az utóbbi időkben pedig már egyenesen az EU-s támogatásokat tették függővé a meghamisított adatoktól.


„Az elmélet az egész országban elterjedt, és sajnos nem mindig hamis felhasználói fiókok terjesztették őket, hanem olyan hétköznapi emberek is, akik elhitték ezt az átverést” – mondta Mîndruță, majd felhívta rá a figyelmet, hogy soha nem első kézből származó információk jelennek meg az online térben közzétett történetekben, hanem mindig van a képben egy meg nem nevezett unokatestvér vagy nagynéni, akit elméletileg megkörnyékeztek ilyen ajánlattal. A DigiFM újságírója szerint erről szó sincs, ő sokkal inkább úgy gondolja, hogy bizonyos politikai erők arra használják a mostani járványhelyzetet és a hasonló elméleteket, hogy a saját maguk malmára hajtsák a vizet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: